Periodisme Juvenil

La cadena permanent revisable, la nova reforma del codi penal de Gallardón

dimecres, 10 de juliol del 2013



El que molta gent no sap és que el Sr. Alberto Ruiz-Gallardón és una de les 100 persones més influents del món segons la prestigiosa revista “FORBES”, i això es deu al gabinet ministerial que porta, justícia, el qual s’encarrega de legislar en temes tant importants com per exemple la jurisdicció penal; a més, al tenir el PP la majoria absoluta, aquests poden estar molt tranquils, ja que un cop aprovat l’anteprojecte de llei en consell de ministres, aquest tornarà a ser aprovat posteriorment a les dos càmbres, la alta i la baixa.
Bé, el tema no era com legisla el PP, el tema era l’aplicació de la cadena permanent revisable que vol establir Gallardón en el seu “nou codi penal”.
Actualment el nostre ordenament jurídic té una sèrie de principis rectors que guien i orienten alhora de legislar, executar i jutjar. D'entre aquests principis n’hi ha un que podríem dir que és el més important o un dels més importants del nostre sistema jurídic. Aquest es el principi de legalitat, consagrat a l’article 25 de la constitució espanyola, el qual en el seu punt 1, i punt 2 diu el següent:
1.Nadie puede ser condenado o sancionado por acciones u omisiones que en el momento de producirse no constituyan delito, falta o infracción administrativa, según la legislación vigente en aquel momento.
2. Las penas privativas de libertad y las medidas de seguridad estarán orientadas hacia la reeducación y reinserción social y no podrán consistir en trabajos forzados.
Del punt 1 podem interpretar, i així també ho ha fet la doctrina de forma quasi unànime que, sinó està contemplat com un delicte un fet concret no pot ser ni condemnat ni sancionat el presumpte autor. I del punt 2 podem extraure el principi rector del nostre ordenament jurídic, el fi de reeducació, reinserció social, el caràcter “social” de la penal.
Després de llegir això hom es podria preguntar, i si ara aquest Gallardón estableix una cadena permanent revisable, quin caràcter tindrà de reinserció social? I de reeducar?, alguns potser contestarien, no que això solament serà per als terroristes, no que solament serà per als violadors etc., etc. Però molts s’obliden, o ignoren, que tothom és igual, tal i com diu el principi d’igualtat de l’article 14 de la constitució espanyola, i que tothom té dret a penedir-se del que ha fet, i a ser tractat igual que els altres, i no per pertanyer a una banda criminal o grup terrorista ha de passar tota la vida a la presó, i no pas 30 anys per penedir-se del que ha fet, doncs bé, això xoca amb el principi de legalitat, principi constitucional, que com a tal, orienta al legislador alhora de fer les lleis.
Aquesta cadena permanent revisable, per últim és més pròpia de temps com ara la inquisició que no pas del actual S.XXI, on països com USA que tenen encara la cadena permanent i la pena de mort cada cop més l’estan modificant per altres mesures, amb una clara tendència a la resocialització, pròpia de sistemes penals més actuals.



Per Albert Carles, estudiant de Dret de la UAB, actual ajudant de l’àrea civil i penal de Faura Sanmartín advocats.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © -2012 Periodisme Juvenil All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks