Periodisme Juvenil

La Generalitat adverteix dels impactes severs del Pla Hidrològic de l'Ebre

dijous, 30 d’abril del 2015

TERRES DE L'EBRE.-El Pla Hidrològic de l'Ebre aprovat pel Consell de Ministres el febrer del 2014 ocasionarà impactes «severs» al tram final del riu que hauria de protegir, amb una reducció dràstica del cabal i una alteració d'hàbitats i espècies. Aquestes són algunes de les advertències que llança la Direcció General de Medi Natural de la Conselleria d'Agricultura en un informe que recopila els possibles efectes del pla.

L'estudi considera que «no es garanteix un cabal ecològic mínim que permeti la conservació dels hàbitats presents al tram final del riu i molt especialment al delta de l'Ebre». A més a més, la construcció prevista de fins a 50 noves preses i milers d'hectàrees de regadiu agreujarà la situació: «S'estima que l'aportació del riu a la desembocadura serà una tercera part de la mitjana dels últims 25 anys», alerta Agricultura.
El primer que destaca el document és la discrepància entre els cabals ambientals i els apuntats en la memòria com a necessaris. «Apunta a la necessitat d'un cabal ecològic de 159 m3/s, mentre que en el pla hidrològic actual s'acaben fixant cabals que baixen fins als 80 m3/s», assenyala. Els situa, per tant, en uns 3.000 hm3 a l'any, una tercera part del que sol portar actualment el riu fins a la desembocadura. «Normalment el riu aporta en l'actualitat entre 7.000 i 10.000 hectòmetres cúbics anuals. Només en un any d'excepcional de sequera pot baixar dels 4.000, i el pla hidrològic encara situa el cabal ambiental per sota d'aquesta xifra, fet que posa en risc clarament els objectius ambientals al delta de l'Ebre», sosté el tècnic Rafa Sánchez, assessor de recursos hídrics i ecologia de la Comissió Europea.
La «variació dràstica del règim hidrològic» que pronostica l'informe «implica una penetració més gran i més prolongada en el temps de la falca salina, fet que redunda en un canvi molt important en les condicions fisicoquímiques de l'aigua i del sòl», apunta Agricultura. «Els redactors del pla són conscients del gran impacte que aquest suposarà a causa de la variació de la falca salina, i preveuen la instal·lació d'un sistema de comportes» sense que s'hagi analitzat «la viabilitat econòmica i ambiental de la mesura». Això, juntament amb l'estabilització de la costa mitjançant dics de contenció, «podria afectar l'estat de les masses d'aigua del riu, de transició i costaneres, les zones humides, incloses les considerades lloc Ramsar, el parc natural i la ZEPA del delta de l'Ebre i la mateixa reserva de la biosfera».
A més a més, estima que l'important increment de la superfície regada prevista en el pla de conca (fins a 1,5 milions d'hectàrees per al 2027), a més de l'increment del consum d'aigua per a reg, «també pot implicar una amenaça per al manteniment de la qualitat de les aigües a causa d'una aportació més gran de fertilitzants i plaguicides». Altres efectes de la reducció del cabal, afegeix, seran la disminució de la productivitat biològica al mar circumdant del delta de l'Ebre a causa de la disminució de nutrients i la reducció en l'aportació de sediments, cosa que comportaria una debilitació de la plataforma deltaica.
FONT: Plataforma en Defensa de l'Ebre

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © -2012 Periodisme Juvenil All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks