Periodisme Juvenil

"Símbols que romanen a la nostra ciutat" per Joaquim Pàfila

dijous, 20 de juny del 2013

Article finalista (2n lloc) del 3r concurs "TU OPINES" organitzat per Periodisme Juvenil

En aquest article m'agradaria manifestar la meva opinió sobre alguns símbols que es poden observar a la ciutat de Tortosa. Vull dirigir-me sobretot a l'Ajuntament, ja que les meves opinions són compartides per no pocs tortosins.

Caminant pels carrers de Remolins he vist fins a dos escuts de la Falange, un força més gran que l'altre. Concretament, el més gran està al carrer de Benifallet i el més petit està a uns metres de la rotonda del Pavelló Firal, dalt d'una porta. Penso que aquests dos símbols no es mereixen tenir un lloc visible a la via pública pel que representen: el feixisme que va governar durant anys la nostra ciutat i el nostre país, amb totes les seues conseqüències. Els retiraria per respecte a tots aquells que van haver de patir les repressions i la duresa d'aquella dictadura.

En el cas del monument a la Batalla de l'Ebre no tinc tant clara la meua posició, però em decanto cap a que no s'ha de treure. Per mi, avui en dia aquest monument recorda a totes les víctimes de la batalla, no sols les del bàndol franquista, a qui originalment estava dedicat el monument.


Un altre símbol, que és segurament el més important de Tortosa, és l'escut de la ciutat. Fa uns anys no tenia cap problema amb l'escut, amb la seua corona i les palmes, però des que vaig informar-me més i vaig descobrir el perquè de la corona i les palmes, penso que hauriem de recuperar l'escut original. Com bé expressa la tortosina Núria Menasanch al seu bloc i a la revista L'Estel, la corona i les palmes són una ofensa cap a la nostra gent que va morir durant la Guerra dels Segadors, ja que es van afegir aquests objectes a l'escut en honor als borbons. L'escut de Tortosa no és encara oficial, així que es pot canviar i oficialitzar l'original. Això és el que vull i volem molts més tortosins. Opino que seria una mostra de respecte cap a la nostra història.

Concloc dient que tant de bo en un futur molt proper la nostra ciutat estigui més neta de símbols que van en contra d'ella. Regidors i regidores de l'Ajuntament de Tortosa, eliminar unes fletxes, una corona i unes palmes no crec que sigui gaire difícil.



Joaquim Pàfila Domenech

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © -2012 Periodisme Juvenil All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks