El Museu de Tortosa, Històric i arqueològic de les Terres de l'Ebre, obre portes aquest dissabte 29 de setembre al complex modernista de l'antic escorxador municipal, al barri de Remolins. L'Ajuntament de Tortosa ha rehabilitat en els últims anys aquest edifici amb l'objectiu d'incorporar a la seva oferta cultural i turística un equipament indispensable per explicar la història de la nostra ciutat i el seu paper central al territori. Tortosa recupera d'aquesta manera un museu que, si bé es va fundar l'any 1900, al llarg de la seva història ha viscut moltes vicissituts fins que l'any 1997 va tancar al públic.
El Museu de Tortosa ofereix al visitant una retrospectiva de la història de la ciutat i del territori des dels seus orígens fins a l'actualitat. Està format per la sala d'exposicions permanent, a la qual s'accedeix per un espai recepció que també fa la funció de botiga i d'oficina d'informació turística. L'equipament es completa amb la sala de reserva -amb un catàleg que supera les 5.000 referències, la sala d'exposicions temporal Antoni Garcia, una aula didàctica i una sala polivalent.
El recorregut per l'exposició inclou dos audiovisuals, un sobre el Renaixement -un dels períodes de major esplendor a la ciutat, i un altre dedicat al segle XX, amb imatges inèdites de la ciutat. També hi ha una instal·lació artística del tortosí Leonardo Escoda anomenada "L'os del vent", una obra contemporània que interactua amb l'espai i continguts del museu.
Com molta altra gent vam passar pel "Museu". La meua opinió personal: Satisfació per l'obertura però l'exposició no arriba a les expectatives que ens hauríem pogut crear. Caldrà potenciar totes les seccions cronològiques del Museu. Dertosa haurà de mostrar el fons epigràfic a l'estil de Cartagena per exemple (des d'aquí demanariem a l'Ajuntament que desmunti ja! les làpides romanes del carrer Ciutat i que se traslladin al Museu). S'ha aconseguit el dipòsit de peces -emmagatzemades- d'altres museus però per què no se contacta amb l’Ajuntament de Benicàssim (Plana Alta) i se mira de recuperar el fragment de baix relleu romà (escena de premsat; 56 cm de llargada x 40 d’alçada i 5 de gruix; marbre blanc) descobert a Remolins l’octubre de 1905 i que Joaquim Bau va fer encastar en una paret de Vil·la Elisa. Hauria estat bonic recuperar la peça malgrat que no cal considerar-la com una pèrdua patrimonial punyent. Efectivament vam descobrir el quadre que cediria el Museu del Prado; vam veure que la maqueta de Tortosa s'havia oblidat de la muralla de l'Assoc (que hauria d'aparèixer indicada en gris); el fragment de mosaic de Barrugat li feia falta acompanyar-lo de l'antic dibuix que se'n té; la numismàtica força pobra; la secció Turtuxa no superava la mostra que va fer-se temps enrera...però tot i això ho celebrem i n'hem creat un article a wiki-Ilercavònia.ASTOROT
ResponElimina