Periodisme Juvenil

Arrels d'una lluita per l'Ebre

dissabte, 5 d’abril del 2014

Escriure aquestes línies potser generen polèmica, potser influirà a que un cop més el caciquisme propi d'un altre segle torni actuar. Però resulta que cada vegada, cada acció que els governs fan em provoca un rebuig més gran a la política, un rebuig enorme al doble-joc que estan fent els nostres polítics i els nostres representants del poble. 

L'altre dia a la manifestació del 30 de març em vaig alegrar de veure a tanta gent per dir que no volem transvasaments i que no volem aquest nou Pla de Conca de l'Ebre. El que em va indignar va ser veure a la cúpula de CiU de les Terres de l'Ebre i alguns representats del mateix grup parlamentari a Catalunya. Aquests ara van de bons i van anar davant de tot de la manifestació quan amb el seu temps van dir "sí" i moltes vegades "sí" al Plan Hidrológico Nacional. Llavors no ens volien, llavors ens miraven malament  a aquells que ens manifestàvem. Ells anaven de superiors, ells anaven de bons i ens deien que érem els intolerants per rebutjar el PHN. 

Em resulta fascinant aquests articles que he trobat a "El Mundo", llàstima que tingui que anar a buscar aquest diari per mostrar-vos al que em refereixo però potser val la pena llegir una mica aquests articles. També n'he trobat d'altres llocs. 
Veiem per exemple aquesta pàgina de l'"ABC" on diu que "El Congrés dóna llum verda al Pla Hidrològic Nacional amb el suport de PP, CiU i CC". Aquesta notícia és del 23 de març de l'any 2001. 13 anys més tard el discurs canvia i ara diuen que és perjudicial. 
 Sobre el mateix tema us recomano que mireu aquests dos enllaços de "El Mundo". 

Per aquest suport de CiU al PHN, un mes més tard, el 30 d'abril de 2001, 12 anys i 11 mesos abans de la manifestació del 30/03/2014, els ciutadans van mostrar el seu rebuig contra el partit que governava al Parlament de Catalunya. Com podem veure en aquesta foto de l'ABC la manifestació va ser a Tortosa. Prop de 13.000 persones van sortir pels carrers de la ciutat. Per cert la història es repeteix. Més o menys la manifestació del passat mes a Deltebre va tenir els mateixos participants. L'article de l'ABC diu que "Milers de persones protestaren a Tortosa pel suport de CiU al PHN".





L'any 2003 les coses es van començar a truncar, la sintonia entre el PP i CiU es veia cada cop més gran però Pujol "va veure possible un pacte sobre el PHN després de les eleccions". Allí tornava la cosa, allí aquests tornaven a voler encendre els motors. El problema era que ells continuaven volent transvasament però no es posaven d'acord amb la quantitat d'aigua que se'ns volien emportar. De totes formes, Pujol va veure possible la negociació i per tant deixava darrera un cop més el territori. Però la campanya de Pujol anava des de feia molt de temps més. L'any 1988, segons "el Periódico mediterráneo" deia que a Castelló el president ja ho defensava.  Almenys, Pujol reconeixia que aquest suport era per al benefici de la resta de Catalunya, assegurava així que Catalunya rebria moltes coses a costa de sacrificar el territori ignorat. Que poc es pensava amb el gran clam que vam fer. Incús reconeix que no creia que l'aldarull fossa tant gran.

Llegiu aquests articles:
http://www.abc.es/hemeroteca/historico-29-03-2001/abc/Nacional/pujol-dice-que-sin-su-alianza-con-el-pp-catalu%C3%B1a-no-conseguiria-nada-de-nada_20990.html
http://www.laopiniondemurcia.es/comunidad/2012/02/16/pujol-asegura-ultimo-libro-vio-cielo-abierto-pnh-aznar/385761.html



Les mobilitzacions anaven en sintonia. També anaven des de feia temps gràcies a la Plataforma en Defensa de l'Ebre i els ciutadans ebrencs. Van ser molts cops els que Jordi Pujol, Felip Puig i molts altres, en les seves visites van ser escridassats pels ciutadans. El març del 2001 Jordi Pujol va ser rebut amb "agries manifestacions a Tortosa i a Amposta". El 20 d'abril de l'any 2001 per exemple, Puig, el llavors Conseller de Medi Ambient, va ser cridat com a "traidor".  Les mobilitzacions van arribar a Brussel·les com aquesta de l'any  2001. Però no només els ciutadans van lluitar-hi també ho van fer diverses entitats que per exemple van voler fer un referèndum a les quatre comarques de les Terres de l'Ebre per tal que la ciutadania pogués pronunciar-se. L'any 2000 la Cambra del Comerç de Tortosa ja s'havia pronunciat i es va oposar al PHN. Les parròquies de la diòcesi de Tortosa també van quedar dividides.


Alguns polítics de PP i CiU contraris al que havien fet els seus propis partits van abandonar. El maig de 2001, per exemple, en van dimitir quatre del PP.

Ara, però, les coses són diferents. Ara per verdadera convicció o per oportunisme polític estan al costat del territori, davant de tot de les pancartes per omplir-se els pulmons que ells també són l'Ebre. Està clar que hem de sumar tots i que hem d'estar units però cal tenir memòria i cal tenir clar que qualsevol partit polític pot ser que el que vulgui sigui sumar vots.

David Benito Llatge
Editor del bloc. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © -2012 Periodisme Juvenil All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks