Periodisme Juvenil

Catalunya viu una jornada electoral històrica

dilluns, 28 de setembre del 2015

CATALUNYA.- Els catalans i les catalanes han estat els protagonistes d'una jornada electoral històrica on tot el món hi ha posat l'ull. Més enllà dels resultats electorals cal destacar l'enorme participació on més del 75% dels ciutadans i ciutadanes han exercit els seu dret a vot. 

Junts pel Sí necessiten la CUP per formar majoria independentista 
Pel que fa a l'escrutini total, la majoria de "Junts pel Sí" (62 diputats) obliga la candidatura a pactar amb l'altra força clarament independentista, la CUP (10 diputats), per formar una majoria suficient per tirar endavant el projecte d'una Catalunya independent. Tots dos partits units aconseguirien 72 diputats, 5 per sobre de la majoria absoluta. Des
dels vencedors de les eleccions catalanes s'han mostrat convençuts que seguiran el full de ruta per la independència més enllà del candidat que encapçalarà el nou govern, que a hores d'ara és del tot incert.

C's triplica diputats i serà segona força al Parlament mentre que el PP lamenta resultats
Ciutadans s'ha mostrat satisfet del resultat d'aquestes eleccions on han obtingut 25 diputats i han triplicat resultats del 2012. El partit taronja serà la segona força del Parlament i segurament seran els portaveus del "no" a la independència. Mentre C's es feliciten per aquestes eleccions, el Partit Popular es lamenta. Després d'aconseguir els millors resultats en les eleccions del 2012 sofreixen una gran davallada i es queden amb 11 diputats. Albiol no ha aportat al partit els resultats esperats i ell mateix ha admès que els resultats no es poden celebrar de cap manera. 


PSC i "Catalunya Sí Que és Pot" serien la tercera via, Unió desapareix
El Partit Socialista de Catalunya (16 diputats) manté ser la tercera força política al Parlament de Catalunya però perd 4 diputats respecte les eleccions del 2012. Iceta s'ha felicitat pels resultats i també ho ha fet a la candidatura guanyadora a la que al mateix temps li ha demanat responsabilitat. D'altra banda, "Catalunya Sí Que es Pot" entra per primer cop al Parlament de Catalunya amb 11 diputats. La candidatura formada per ICV i Podemos, entre d'altres, no ha obtingut els resultats esperats. De fet, si analitzem els resultats d'ICV per separat en les anteriors eleccions veiem que aquesta llista els ha perjudicat. 
Unió Democràtica de Catalunya no ha obtingut el nombre de vots suficients per entrar en aquest hemicicle parlamentari. Duran i Lleida ha posat el seu càrrec a disposició del Consell Nacional. 

Anàlisi de les eleccions plebiscitàries  
Si donem unes intencions plebiscitàries a les eleccions veiem que hi ha tres tipus de vots. El Sí amb més del 47% dels vots. Per tant més de 1.800.000 persones volen trencar amb Espanya. D'altra banda el NO absolut que passa pels vots de C's, PP i PSC obtindria més del 37% dels vots, és a dir, 10 punts menys que el Sí absolut. D'altra banda està Catalunya Sí que es Pot que no forma part d'una resposta contundent i que representen gairebé el 9% dels vots totals. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © -2012 Periodisme Juvenil All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks