Periodisme Juvenil

DE LA NECESSITAT DE REFORMAR EL CONSELL GENERAL DEL PODER JUDICIAL

dimecres, 6 de maig del 2015

OPINIÓ.El Consell General del Poder Judicial o CGPJ és l’òrgan de govern del poder judicial, contemplat per la Constitució espanyola a l’article 122, encarregat de vetllar per la independència judicial.
En un Estat de Dret, els tres pilars bàsics que el construeixen han de ser independents entre si, d’aquesta forma, el poder legislatiu no pot ser exercit pel poder executiu (generalment), el poder executiu i el poder legislatiu no estan facultats per realitzar la  funció jurisdiccional ni interferir sobre ella (és a dir, no poden jutjar ni executar el jutjat ni interposar-se sobre aquestes funcions), així com també, el poder judicial no podrà ni fer llei ni reglament.
Doncs bé, aquesta separació bàsica de poders, deguda a Locke i Montesquieu, està sent greument violada; mitjançant òrgans com el CGPJ el poder legislatiu i executiu poden inferir directament sobre les funcions típicament judicials. Ja que és aquest òrgan, el CGPJ l’encarregat, entre d’altres, de les funcions de sanció, promoció, control i de la política judicial, no es pot deixar exclusivament en mans de polítics, doncs això suposa un greu atac a la separació de poders.
La Constitució del 78 contempla a l’article 122 que dels 20 vocals que formen aquest CGPJ, 8 seran de procedència parlamentària, és a dir, les Corts Generals seran les que ostentin la potestat de designar als 8 vocals (juristes de reconegut prestigi). Els 12 vocals restants, com senyala la Constitució, hauran de ser d’origen judicial.
Així, amb l’actual Llei Orgànica del Poder Judicial (LO 6/1985) els 12 vocals judicials són elegits pel propi poder polític, sense que res puguin fer els jutges i magistrats que integren aquest poder judicial, ja ni pobrament proposar un número de vocals en potència, tot es deixa en mans dels polítics.
Deixar l’elecció en mans directes del poder polític constitueix així una clara vulneració de la separació de poders, quan podria perfectament el legislador establir un sistema mixt com l’instaurat l’any1980, on els jutges i magistrats votaven els 12 vocals judicials, els 8 vocals juristes es votaven pel poder polític, i amb això es garantia la representació del poder polític i la representació judicial en un òrgan de naturalesa constitucional/administrativa.
Les declaracions i ofenses del poder polític al poder jurisdiccional, la clara voluntat d’apoderament de funcions típicament judicials, el desprestigi constant i les retallades dels recursos judicials legitimen i avalen la necessitat de la reforma en el sistema d’elecció de vocals judicials del CGPJ. No es poden deixar facultats tan importants d’organització, control i direcció, del suprem poder judicial, eix fonamental de tot Estat de Dret, en aquestes mans. La separació de poders ha ser no només proclamada, sinó també defensada i portada a terme efectivament. La independència dels jutges i magistrats ha de ser real i efectiva. Si volem un Estat que funcioni, que cada poder faci el que li pertoca per naturalesa. Reformem el CGPJ i lluitem per la independència judicial.

ALBERT CARLES SUBIRATS, UAB Dret

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © -2012 Periodisme Juvenil All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks