Periodisme Juvenil

El crit de guerra

dijous, 7 de juny del 2012


El públic arriba i els  seients s’omplen. Des de darrera de l’escenari, se sent com la gent xerra i els nervis comencen a aflorar. Algú trau el cap pel teló. Ui, hi ha molta gent. 
Ja està tot a punt: l’atrezzo, les disfresses, el maquillatge, el crit de guerra. Abans que s’obren les portes, sempre ens posem en pinya, tots agafats, molt junts, i ens diem que l’obra sortirà perfecta, que ens en recordarem de tot el guió i que l’espectacle serà un èxit. Després fem un crit enorme per traure els nervis, per agafar forces i menjar-nos l’escenari.
Malgrat la suor i l’encarcarament del començament, l’obra comença a fluir i ens anem sentint més còmodes i relaxats. Gaudim de veritat. Quan mires cap al públic no el veus per la foscor, els focus només il·luminen l’escenari i així tot és més fàcil.
El millor de tot és el final. Els aplaudiments, la satisfacció d’una faena ben feta. Ens mirem tots entre nosaltres i ens somriem: tantes hores d’assajos han servit per alguna cosa. Clar que hi va haver discussions, però l’escenari té alguna cosa que, malgrat que actuaven, ens permetia conèixer-nos els uns als altres molt més que passant hores junts fent deures o xerrant al pati.
Aquell temps ha passat. Ara només són records feliços. El tímid ja no és tant tímid; el nerviós és més tranquil, el bala-perduda, més assenyat; l’introvertit, més expressiu; l’emprenyador, més respectuós. El teatre dóna moltes lliçons, expressar-se, parlar en públic, memoritzar, perdre la vergonya... I compartir.
La cultura és una de les primeres damnificades en temps de crisi. Si des de dalt no ho volen evitar, evitem-ho els de sota. Avui en dia, malgrat tot, hi ha magnífiques representacions damunt dels escenaris i uns directors, actors, i tot un equip de professionals que s’hi  deixa la pell.
Fa unes setmanes van fer Luces de Bohemia a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa i m’ho vaig perdre. Vaja. I tu, quant fa que no vas al teatre?

Per Marina Pallás Caturla


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © -2012 Periodisme Juvenil All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks