Notícia traduïda al català del diari El País
"Sentia un fort dolor al pit i no m'atenien, tenia por de no arribar a temps". Felip Rivas és un veí de Tarragona de 64 anys que el passat 19 de desembre va patir un infart de miocardi i va haver de desplaçar-se fins a l'hospital de Bellvitge, a Barcelona, per ser atès. Ell mateix va trucar a l'ambulància des de casa i 15 minuts després, cap a les quatre de la tarda, el metge del vehicle d'urgències li va fer un electrocardiograma que va detectar l'infart. Li va donar dues pastilles de cafinitrina, medicament específic per a les crisis cardíaques, que dilata les artèries coronàries i sol reduir el dolor en minuts.
Rivas va arribar en mala hora a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. La unitat d'hemodinàmica d'aquest centre sanitari tanca a les cinc i, encara que l'ambulància va arribar mitja hora abans, el pacient no va ser atès. Rivas no va arribar ni a baixar del vehicle d'urgències. "Des de la llitera, dins de l'ambulància, vaig sentir que comentaven que ens havíem d'anar a Barcelona", explica. "Fa uns anys això no hagués passat, ara no paguen les hores extres als professionals sanitaris", va comentar l'afectat, que recordava que dos anys enrere va patir un altre infart i va ser atès sense problemes al mateix hospital. Les dues capitals disten gairebé 100 quilòmetres.
La Unitat d'Hemodinàmica del Joan XXIII atén uns 80 infarts cada any, però són uns 200 els residents a Tarragona que anualment pateixen un infart i han de ser traslladats fins a Barcelona. "Es tracta de tots els pacients que pateixen un infart quan el nostre servei està tancat", reconeix el cap del servei de Cardiologia de l'Hospital Joan XXIII, Alfredo Bardají. L'horari d'aquesta unitat, l'única a la província de Tarragona, és de 8 del matí a cinc de la tarda de dilluns a divendres, i que es va fixar en l'any 2000. "Sabem que en cas d'infart el temps és vital", van admetre fonts del centre, que van justificar la falta d'atenció en què el procediment per preparar els recursos i atendre el pacient és llarg. "Ja no donava temps", han assenyalat aquestes mateixes fonts.
Rivas va ser traslladat en ambulància medicalitzada fins a Bellvitge. Més de dues hores després d'haver anomenat alertant de la seva infart, el pacient va poder ser atès en aquest centre sanitari, on li dectecten una trombosi. Al dia següent, ja fora de perill, va ser portat de nou al Joan XXIII de Tarragona, on va estar ingressat cinc dies. "Un infart no avisa, és molt greu que no hi hagi els recursos necessaris per atendre'ls a Tarragona", lamenta Rivas, que està disposat a remoure cel i terra perquè aquests fets no tornin a repetir. De moment, ha enviat una carta al president de la Generalitat, Artur Mas, denunciant que "les retallades en sanitat van posar en perill" la seva vida i que "podria haver patit danys irreversibles".
Rivas demana en el seu escrit, que també ha remès al Ministeri de Sanitat, que la unitat d'hemodinàmica estigui oberta les 24 hores. L'única on es poden atendre infarts tot el dia, els 365 dies de l'any, està a Bellvitge. "És un gran inconvenient, ja que com més es triga a intervenir més risc hi ha que alguna de les parts del cor s'aturi", va explicar Bardají. "Si es triga més de 120 minuts en obrir l'artèria obstruïda les possibilitats de salvar un infart de miocardi són molt poques", va afegir el cardiòleg.
Bardají explica que desenes de pacients no han arribat a temps i han patit conseqüències. "La vida posterior a un infart depèn molt del temps que s'hagi trigat a intervenir, si no s'atén a temps, una de les parts del cor s'atura, aquest òrgan queda més feble i el pacient pot patir més episodis de ofecs i cansament ", va afegir. El cardiòleg va argumentar que, des de fa dos anys, el seu equip reclama ampliar l'horari.
Bardají explica que desenes de pacients no han arribat a temps i han patit conseqüències. "La vida posterior a un infart depèn molt del temps que s'hagi trigat a intervenir, si no s'atén a temps, una de les parts del cor s'atura, aquest òrgan queda més feble i el pacient pot patir més episodis de ofecs i cansament ", va afegir. El cardiòleg va argumentar que, des de fa dos anys, el seu equip reclama ampliar l'horari.
Sobre el cas de Felipe Rivas-que va avançar el diari local Més Tarragona-el cap de cardiologia va explicar que, tot i que la Unitat d'Hemodinàmica de l'Hospital Joan XXIII tanca a les cinc de la tarda, "l'últim pacient que s'atén en aquesta unitat és el que arriba a les quatre, ja que la intervenció pot trigar entre 30 i 60 minuts ". Bardají, que porta 23 anys treballant en aquest hospital tarragoní, assumeix que l'horari de la Unitat d'Hemodinàmica era més flexible en altres temps, abans de la tisorada. Però ara, amb les retallades en sanitat que ha imposat la Generalitat, Bardají assegura que fer hores extres "és impensable".
Encara que el cardiòleg assegura que el mètode més efectiu per salvar un infart és un cateterisme cardíac (procés que només es pot fer en una Unitat Hemodinàmica), explica que en el cas que el pacient hagi de ser traslladat s'utilitza un fibrinolític, un medicament que en el 60% dels casos aconsegueix desobstruir artèries.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada