Periodisme Juvenil

"És delicte tirar peix-gat (sirulos) al riu Ebre?" per Albert Carles

dijous, 26 de novembre de 2015

INVESTIGACIÓ.- De ben segur aquesta és una pregunta que alguns pescadors i pescadores s’han fet algun cop mentre pescaven aquest tipus de peix que resulta tan atractiu d’atrapar. 

Com un ciutadà més del Baix Ebre jo també he escoltat en alguna ocasió la llegenda que corre sobre si el peix-gat va ésser introduït al Riu Ebre per alemanys i que es tracta d’una tipologia de peix que causa greus danys a la fauna que viu al riu. 

Efectivament si fem un cop d’ull al que ens diu la legislació veurem com, al Reial Decret 630/2013 es regula el catàleg espanyol d’espècies exòtiques invasores i a l’annex es contempla el peix-gat negre i el peix-gat puntejat, o “bagre de canal” com espècie exòtica invasora. 

El fet de que s’hagi catalogat el peix gat com una espècie exòtica invasora comporta repercussions, fins i tot penals per a tots aquells que introdueixen aquesta espècie a qualsevol hàbitat natural que formi part del territori espanyol. 

El Codi Penal contempla així, al seu article 333CP (delictes relatius a la fauna i flora), que “tot aquell que introdueixi o lliuri espècies de flora o fauna no autòctona, de tal manera que perjudiqui a l’equilibri biològic, contravenint les lleis, serà castigat amb la pena de presó de 4 mesos a 2 anys o multa de 8 a 24 mesos...”, efectivament introduir al Riu Ebre o tornar a introduir peix gat, (en el cas que s’hagi pescat i no s’hagi matat l’espècie i es torni a llançar al riu), és contrari al que estableix la normativa administrativa que regula el catàleg d’espècies exòtiques invasores ergo es també contrari al que estableix el Codi Penal quan el fet de lliurar aquesta espècie perjudiqui l’equilibri ecològic, i és destacable aquí, que el precepte no estableix l’adjectiu “greu”, el que evidencia que no serà necessari que la introducció de l’espècie es porti a terme de manera massiva. En definitiva, els ciutadans ebrencs que practiquen la pesca han de saber i anar en compte amb la introducció o reintroducció d’aquesta espècie exòtica invasora perquè, com ha estat constatat, pot esser constitutiu d’un delicte castigat en fins a 2 anys de presó. 

ALBERT CARLES SUBIRATS, Graduat en Dret (menció Dret Empresarial), estudiant del Doble Màster en Dret Públic Econòmic i Màster d’Accés a l’Advocacia, ESADE.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © -2012 Periodisme Juvenil All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks