Periodisme Juvenil

La façana fluvial de l'Ebre serà enderrocada després de la Festa del Renaixement

dissabte, 11 de juliol de 2015

TORTOSA.- L'Ajuntament de Tortosa ja té data per l'enderroc de les cases de davant de la catedral. L'empresa SEMAC (Servicios Marítimos y Costeros S.L), a la que se li ha adjudicat el projecte, començarà les obres després de la Festa del Renaixement i es pretén tenir l'enderroc llest abans de Festes de la Cinta. Per tant durant tot el mes d'agost es durà a terme el gruix de les obres. Després de l'enderroc s'adjudicarà les excavacions arqueològiques del sòl i subsòl i durant tot el procés de demolició de les cases es farà un seguiment arqueològic.

Anys per intentar tirar les cases
Ho deia Sílvia Berbís en un article al Periódico. Han calgut dècades per intentar tirar les cases de davant de la catedral construïdes al segle XVIII i que fins ara han format part del paisatge urbà de la ciutat. L'aparent motiu del desig d'enderroc de les cases es per donar-li una magnificència augmentada a la Catedral.

L'Ajuntament s'ha trobat continuadament amb problemes judicials i patrimonials,

Debat: reformar o enderrocar
Durant aquests anys ha sigut intens el debat tant a nivell polític com a nivell dels ciutadans sobre el projecte que calia fer amb les cases del carrer Croera. En aquest debat hi havia un punt en comú entre els projectes, s'havia de fer alguna cosa amb aquesta façana, no podia quedar-se així.

Per una banda, els partidaris de l'enderroc que defensen una gran plaça al solar per donar-li més importància a la catedral. Diversos arquitectes, però, han advertit contínuament que l'efecte pot ser més aviat el contrari.  L'edifici eclesiàstic està fet perquè es vegi més impressionant envoltada de les cases donada la seva inclinació. Aquest efecte únicament es veu amb el carrer estret i la façana al costat. Sense aquesta, la Catedral es veuria totalment vertical i perdria dita magnificència.

En l'altra cara de la moneda està la reforma. Han sigut diversos els arquitectes, polítics, historiadors i ciutadans que han defensat una reforma de l'edifici i utilitzar-la per dinamitzar el nucli antic de Tortosa i convertir la façana com un dels punts neuràlgics. De fet, molts dels veïns d'aquest edifici demanaven reformar els seus domicilis. Intents frustrats ja que totes vegades se'ls han denegat els permisos.

El debat poc a poc s'ha anat apagant. La majoria dels veïns i veïnes de Tortosa han acceptat l'enderroc per l'estat deplorable de l'edifici. La resta de partits polítics tampoc semblen moure fitxa. Molts dels partits a l'oposició asseguren que ja s'ha d'enderrocar la façana després dels diners gastats amb les expropiacions.

Ferran Bel, content per l'enderroc
L'alcalde de la ciutat, Ferran Bel, s'ha mostrat satisfet perquè finalment el procés "està arribant al seu final". Bel defensa que el projecte farà de la nova plaça un nou punt de trobada.

Adéu història
Sigui com sigui, les cases de davant de la Catedral desapareixeran i deixaran un buit històric, arquitectònic i patrimonial a la ciutat de Tortosa.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © -2012 Periodisme Juvenil All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks