Periodisme Juvenil

Un Pla de Joventut sota mínims que només busca la subvenció

divendres, 15 de novembre del 2013

És tracta d’un pla de joventut amb el mínim contingut per a que ens doni la subvenció corresponent sense comprometre’ns en rés. Això és el que va intentar explicar el regidor de Joventut en la presentació del pla al plenari de l’Ajuntament de Tortosa. I no ens va enganyar, això va ser el que ens vam trobar a l’hora de realitzar l’anàlisi punt per punt. Se’ns plantegen una sèrie de projectes generalistes no detallats que no donen cap tipus de resposta a les necessitats dels joves tortosins, sobretot en els principals problemes amb els que ens trobem avui en dia: la inserció laboral i l’accés a l’habitatge.

A les primeres pàgines del pla proposat per la regidoria de Joventut de l’Ajuntament de Tortosa es planteja un estudi sobre la situació dels joves a Tortosa amb una sèrie de dades realment significatives, destacant que a la nostra ciutat, l’any 2011, quan es va redactar el pla, hi havia més de 1.000 joves aturats, d’entre 16 i 34 anys. El problema recau a l’hora de presentar els projectes a l’apartat de polítiques d’ocupació, on se’ns en descriuen tres: cursos de formació ocupacional, consolidació de la borsa de treball jove i formació i orientació laboral. Aquests es podrien englobar en un sol: la consolidació de la borsa de treball jove, ja que els altres dos sorgeixen a partir d’aquesta. Així doncs, s’engloben totes les polítiques d’ocupació juvenil entorn d’aquest, un organisme que depèn única i exclusivament del Consell Comarcal del Baix Ebre. Per la qual cosa, considerem inadmissible que davant la greu problemàtica que tenim els joves avui en dia la única solució que se’ns doni des de la regidoria de Joventut sigui consolidar un organisme ja creat en el que l’ajuntament no té res a veure.

Per una altra banda, el mateix passa amb els projectes plantejats en relació a les polítiques d’habitatge. En aquest cas només se’n planteja un: la potenciació dels serveis de la Borsa d’habitatge de Tortosa. Ja hi tornem a ser! La major part dels joves tortosins no podem marxar de casa dels nostres pares perquè cada vegada ens és més difícil accedir a un habitatge digne, i la única solució que se’ns dóna és la potenciació dels serveis d’un organisme, que depèn també, única i exclusivament del Consell Comarcal del Baix Ebre. Si, aquesta és la importància que tenim els joves per a l’actual govern de l’ajuntament de Tortosa.
Des de les JSC de Tortosa considerem inadmissible aquesta situació, i és per això que hem presentat una sèrie de propostes alternatives al pla amb la intenció de millorar les polítiques de joventut a la nostra ciutat. En concret, destaquem la creació de la Feinateca, un pla integral de foment de l’ocupació per a joves, un projecte de pràctiques a les empreses del territori, un programa de cursos ocupacionals complementaris a la formació reglada, la creació del Mercat de les idees, així com la creació d’un p
unt jove alternatiu, entre d’altres. Es tracta d’una sèrie de propostes concretes que considerem que ajudarien a millorar la situació de molta gent jove de Tortosa.

L’ajuntament hauria de fer molt més per als joves, i el pla de joventut és una bona eina sempre i quan estigui correctament plantejada i executada. Ara bé, amb el posicionament actual d’inactivitat de l’ajuntament, de ben segur que continuarem amb els mateixos problemes. El regidor de Joventut tenia tota la raó quan ho va explicar, el pla no està fet per als joves, sinó simplement per rebre la subvenció.

Pau Sabaté Geladó
Primer Secretari de la Joventut Socialista de Catalunya a Tortosa

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

 
Copyright © -2012 Periodisme Juvenil All Rights Reserved | Template Design by Favorite Blogger Templates | Blogger Tips and Tricks